A A A

Comunicat informativ

14 Decembrie 2021 | 127

Comunicat informativ

 

În data de 10 decembrie curent, Judecătoria Cimișlia a marcat Ziua Internațională a Drepturilor Omului – prin evenimentul „Ziua ușilor deschise”

Declarația Universală a Drepturilor Omului continuă să servească drept călăuză pentru toți, pe măsură unor eforturi unite pentru a face față provocărilor noi și existente, iar ziua de 10 decembrie reprezintă o ocazie suplimentară pentru a reaminti tuturor despre importanța respectării, promovării și apărării drepturilor omului.

În acest context, la evenimentul organizat de Judecătoria Cimișlia, au participat mai mulți reprezentanți ai justiției din teritoriu, precum și un grup de elevi de la IPLT „Mihai Eminescu”, din orașul Cimișlia.

În cadrul deschiderea evenimentului pe lângă prezentarea activității sistemului judecătoresc, Vicepreședintele instanței Sofia ARAMĂ a punctat că:

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, Judecătoria Cimișlia, recunoaște liderismul și eforturile curajoase ale tinerilor de a susține drepturile omului, precum cooperează cu actorii naționali pentru a promova o cultură a acestor drepturi, având și tinerii în centrul acestui aspect.

Tinerii, reprezintă majoritatea populației în cele mai multe din țările în curs de dezvoltare, unde sunt deseori expuși direct efectelor schimbărilor climatice, conflictelor, excluderii sau instabilității economice. Astfel, în ciuda acestor provocări, în fiecare zi, tinerii își revendică drepturile și luptă împotriva rasismului, discursului de ură, intimidării și discriminării.

 

Procurorul Șef al Procuraturii raionului Cimișlia, d-nul Ruslan CARAIVAN, a vorbit despre rolul și importanța participării procurorului la examinarea cauzelor judecătorești, precum și a răspuns la întrebările elevilor despre importanța activă a procurorului în cadrul urmăririi penale.

Avocatul d-nul Vladislav BEREZOVSCHI, a ținut să aducă la cunoștința elevilor istoricul funcției de avocat, modalitățile de accedere în profesia de apărător, precum și i-a încurajat pe aceștia să aleagă una din breslele juridice.

Spre finalul deschiderii solemne a evenimentului, Judecătorul în Judecătoria Cimișlia, d-na Veronica CARAPIREA a explicat participanților, procedura unei cauze civile, începând cu depunerea cererii de chemare în judecată, până la emiterea hotărârii. Mai mult, a și menționat despre importanța și rolul Judecătorului la judecarea unei cauze.

Astfel, după deschiderea evenimentului, elevii împreună cu partea apărării și acuzatorul de stat, fiind îndrumați și ghidați de Judecătorul în Judecătoria Cimișlia d-na Maria GANGANU, au participat la simularea unei ședințe de judecată, în care ei au fost nemijlocit protagoniștii procesului.

La finalul ședinței de judecată, Judecătorul Maria GANGANU, a moderat discuțiile despre procesul simulat și concluziile tinerilor, la care aceștia sau arătat entuziasmați, iar pe unii a și motivat și încurajat în alegerea viitoarei profesii.

În timpul vizitei, elevii au fost îndrumați de Șeful secretariatului – Sergiu CRĂCIUNEL și Șef serviciu sistematizare, generalizare, monitorizare a practicii judiciare și relații publice Lilia BALABAN, care le-a prezentat instanța și le-a comunicat despre aspectele organizatorice, regulile de conduită în instanța de judecată și nemijlocit în sala de ședință, le-au fost explicate atât ierarhia instanțelor, cât și etapele unui proces judiciar.

Șef al secretariatului le-a vorbit tinerilor despre sistemul informațional judiciar, care constă din  Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD); Portalul Național al Instanțelor de judecată (PNIJ); Soluția informatică de înregistrare audio a ședințelor de judecată, precum și desfășurarea ședințelor prin intermediul de teleconferință.

Evenimentul a culminat cu familiarizarea tinerilor despre serviciile instanței de judecată, sălile de ședință și camera persoanelor etapate pentru examinarea cauzelor penale.