A A A

Soluția Informatică e-Dosar Judiciar și la Judecătoria Cimișlia

28 Iunie 2023 | 53

      În vederea realizării pct.  3.3.2 din Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022 – 2025 ce prevede „Implementarea aplicației informatice e-Dosar judiciar în toate instanțele judecătorești”, la 27 iunie 2023, în cadrul ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost examinat demersul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești  cu privire la extinderea pilotării Soluției Informatice e-Dosar Judiciar în alte 9 sedii ale instanțelor de judecată.

        Astfel la momentul actual, aplicația informatică E-dosar judiciar urmează a fi pilotată în 7 instanțe de judecată: Edineț (Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni), Bălți (Bălți, Fălești, Sângerei), Ungheni, Strășeni (Strășeni, Călărași), Soroca (Soroca, Florești), Cahul (Cahul, Cantemir, Taraclia) și Cimișlia (Cimișlia, Leova).

       Implementarea SIeDJ are ca scop modernizarea și optimizarea sistemului judiciar prin digitalizarea și automatizarea procesului de gestionare a dosarelor judiciare, or, printre cele mai relevante beneficii se enumeră:

  1.     Accesul rapid și comprehensibil la informațiile distinctive pentru a lua decizii într-un mod mai prompt și precis;

  2.     Monitorizarea în timp real a progresului dosarelor și asigurarea accesul facil la informațiile procesuale pentru toți participanții la procesul judiciar, asigurând o transparență sporită în actul de justiție;

  3.    Eliminarea necesității utilizării hârtiei și a resurselor fizice necesare pentru gestionarea dosarelor judiciare, fapt ce duce la o economie semnificativă de resurse financiare, atât pentru instanțe, cât și pentru cetățeni.