În contextul realizării Proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al Suediei, în anul 2021 CDF a realizat un studiu de evaluare a răspunsului sistemului de justiție penală la cazurile de violență în patru raioane pilot: Soroca, Criuleni, Cimișlia și Comrat.
Astfel, în urma evaluării și a recomandărilor de îmbunătățire a practicilor existente, la data de 06-07 iunie 2022 la Cimișlia a avut loc Atelierul de instruire „Asigurarea unui răspuns coordonat al sistemului de justiție penală pentru o mai bună soluționare a cazurilor de violență în familie”, organizat de Centrul de Drept al Femeilor (CDF), cu participarea judecătorilor, procurorilor, ofițerilor de sector, ofițerilor de urmărire penală, medicilor legiști, ofițerilor de probațiune, avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat.
Din cadrul instanței au participat judecătorii - Sofia ARAMĂ și Silvia GURIȚANU.
În cadrul atelierului au fost puse în discuție mai multe subiecte cum ar fi:
Sporirea înțelegerii fenomenului violenței în familie;
Legislația Republicii Moldova în domeniul violenței în familie;
Răspunderea și consecințele juridice pentru persoanele care comit acte de violență în familie;
Particularitățile comunicării și interacțiunii cu victim în cadrul procesului penal;
Algoritmul de intervenție a poliției în cazurile de violență în familie;
Rolul organului de urmărire penală în soluționarea cazurilor de violență;
Aspecte importante în cadrul audierii victimelor;
Aspecte importante pentru calificarea juridică a infracțiunii de violență în familie;
Tendințe în răspunsul sistemului de justiție penală. Cum poate fi sporit accesul victimelor la justiție.
Evenimentul organizat a avut drept scop: 1. Consolidarea capacității de răspuns a reprezentanților sistemului de justiție penală la cazurile de violență în familie, discutarea barierelor în calea asigurării siguranței victimelor și responsabilizării agresorilor, depășirea obstacolelor și provocărilor identificate în cadrul studiului de evaluare. 2.Promovarea unui model de intervenție coordonat al sistemului de justiție penală pentru o mai bună soluționare a cazurilor de violență în familie, prezentarea practicilor pozitive identificate în cadrul studiului.